Interviu Prof. Dr. Cornel Moldovan

Prof. dr. Corneliu Moldovan, Directorul Institutului National de Medicina Complementara si Alternativa, Presedintele Societatii Romane de Acupunctura

1. Stimate domnule prof. dr Corneliu Moldovan, sunteti atat medic oncolog cat si specialist in medicina tradiţională, complementară şi acupunctura. Cum ati defini d-voastra cancerul dupa o vasta experienta in acest domeniu?

Denumirea de CANCER provine din latina (rac), acesta fiind termenul utilizat in antichitate pentru malignitate, cea mai familiara caracterizare a cancerului care are propietatile de anaplazie (pierderea diferentierii celulare, activitate mitotica ridicata si morfologie celulara anormala), invazivitate si metastazare. Cancerul poate fi denumit NEOPLAZIE sau NEOPLASM (in traducere: crestere noua), cancerul poate fi denumit TUMORA MALIGNA pentru a fi deosebit de TUMORA BENIGNA (tumoare care nu este cancer si nu are caracteristicile acestuia, este lipsita de gravitate si este curabila).Cancerul este in esenta: „o crestere anormala a celulelor care au tendinta de a prolifera intr-un mod necontrolat, au tendinta sa invadeze tesuturile inconjuratoare si in unele cazuri sa metastazeze (sa se raspandeasca) la distanta pe calea sistemului circulator sanguin si limfatic. Cancerul nu este o singura boala – este un grup de mai mult de 100 de boli distincte si diferite.

2. Care sunt factorii declansatori ai acestei boli?

Factorii majori de risc pentru cancer sunt: fumatul, consumul de alcool, obezitatea, dieta, agentii infectiosi, ocupatia, distresul (stresul patologic), lipsa exercitiilor fizice, boli infectioase avand cale de transmitere sexuala, antecedentele heredo-colaterale pentru cancer, factorii de mediu inconjurator, poluarea etc.

Potrivit estimarilor efectuate de catre American Cancer Society, aproximativ 42-45% din cancere sunt datorate fumatului si consumului de alcool.

O treime din decesele prin cancer sunt datorate dietei si nutritiei. Mai mult de un milion de cancere cutanate diagnosticate in anul 2009 au fost datorate supra expunerii la radiatia ultravioleta solara.

3. Care sunt problemele cu care vă confruntaţi în prezent în patologia cancerului?

Cancerul este a doua cauza de deces dupa bolile cardio-vasculare ( circa 25%), dar o data cu cresterea duratei medii de viata se estimeaza ca peste jumatate din populatie ar putea fi diagnosticata cu o forma de cancer intr-un anumit moment al vietii. Decesele prin cancere vor continua sa creasca cu circa 9 milioane de cazuri In 2015. In 2030 se estimeaza ca, cancerul, va deveni prima cauza de mortalitate. Se apreciaza ca circa 40% din cancere ar putea fi prevenite prin modificarea factorilor de risc. Boala canceroasa devine pe zi ce trece din ce in ce mai agresiva si afecteaza categorii de varsta din ce in ce mai mici.

Tratamentul medical alopat actual include, chirurgia, chimio/ polichimioterapia, radioterapia, hormonoterapia si ingrijirile paleative (pentru combaterea stresului legat de boala, pentru tratamentul simptomatic si pentru psihoterapia bolnavului canceros). Tratamentul medical alopat prezinta numeroase efecte secundare si adverse, care il fac greu de suportat de catre bolnav, iar terapia complicatiilor extrem de costisitoare pentru sistemul ingrijirilor de sanatate. Numeroase studii recente indica faptul ca rata globala de supravietuire a bolnavilor cancerosi tratati alopat, se modifica intr-un procent neglijabil sau chiar de loc.

Singura justificare pentru utilizarea in continuare a chimio si radioterapiei este faptul ca aceste metode sunt inalt efective in lezarea ADN-ului celular, cu speranta ca celulele neoplazice sunt mai sensibile la aceste mijloace decat celulele normale. Acest fapt este numai partial valabil. In esenta, chimioterapia si radioterapia sunt terapii intrinsec carcinogenice care produc efecte genotoxice si mutagene.

4. Tinand cont de multitudinea de studii clinice si de noi medicamente care apar in permanenta , putem vorbi despre vindecarea de aceasta boala?

In cancer nu se poate vorbi cu siguranta despre vindecare. Exista cazuri izolate de vindecari spontane, unele chiar si fara tratament aplicat. In aceste cazuri explicatiile sunt insuficiente iar statistica nu poate pune in evidenta mecanismele vindecarii. In cazurile fericite cu supravietuire mai mare de cinci ani de la diagnosticarea bolii se poate vorbi doar de recuperare. Tipurile de cancer tratate cu speranta de supravietuire mai mare de 5 ani sunt, de exemplu: cele de prostata la barbati, cele de tiroida la ambele sexe si cele testiculare la barbati.

Avand in vedere dezvoltarea exploziva a cunostiintelor stiintifice actuale, a metodelor de diagnostic precoce, a tehnicilor de inginerie genetica, a nanotehnologiilor, cred ca nu este departe momentul in care va apare o linie de tratament valabil pentru toate tipurile de cancer nemetastazate. Pentru formele de neoplazii metastatice cred ca aceasta posibilitate inca este departe.

5. Care este opinia d-voastra referitoare la metodele alternative de tratament. Cat de mult ajuta acestea in tratarea si vindecarea bolilor oncologice?

Medicina integrativa, implementata in zeci de clinici de profil in tari dezvoltate, pune in centrul preocuparilor abordarea holistica, integrativa, multidisciplinara a pacientului oncologic, atat in perioada de spitalizare, cat si la domiciliu. Consilierea psihologica, consilierea nutritionala, consilierea privind exercitiile fizice, training-ul privind tehnicile de reducere sau coexistenta cu stresul, consilierea privind tehnicile de meditatie, Qigong, Yoga etc sunt astazi metode de rutina in lupta cu cancerul.

Medicina integrativa, contrar Oncologiei alopate care are ca scop distrugerea tumorii (fara sa ia in seama consecintele), se focuseaza asupra terenului pe care se dezvolta tumora, pe inflamatia cronica, pe scaderea imunitatii, pe pierderea energiei, pe scaderea performantelor psihice si fizice, pe nutritia de baza, avand un pannel diversificat de mijloace terapeutice eficiente, fara efecte secundare sau adverse notabile, in conditiile obtinerii unor efecte terapeutice cel putin comparabile cu cele ale mijloacelor clasice si preturi de cost net scazute.

Opinia si experienta mea personala imi indica faptul ca fiecare pacient este un unicat, boala sa este aparuta pe un pattern personal, unic, care are nevoie de o indicatie terapeutica personalizata si de o adjustare periodica a aplicarii terapiilor atat a celor alopate cat si a celor complementar – alternative.

Comandamentele esentiale ale Medicinii Integrative (care combina medicina alopata cu medicina complementara si alternativa):

– Preventia este cel mai bun tratament

– Priveste intreaga persoana a pacientului si nu numai zona sau organul afectat de boala

– Identifica si trateaza cauza bolii

– Nu uita de forta vindecatoare a naturii

– Medicul este si un profesor si un terapeut dar si un confesor.

Metodele terapeutice ale medicinii complementare si alternative care fac parte din Medicina Integrativa, cu aplicatii in tratamentul bolii canceroase, sunt:

1. Sisteme medicale integrative (Medicina Traditionala Chineza, Acupunctura si Moxibustia, Homeopatia, Ayurveda);

2. Medicina Energetica (Tehnica Reiki, Terapia prin campuri magnetice, electrice sau electromagnetice, Medicina cuantica, Tehnicile de Biorezonanta, Terapia cranio-sacrala, Atingerea terapeutica, Tai Chi etc);

3. Terapiile biologice (Apiterapia, Fitoterapia, Suplimentele Nutritionale, Dietele, Nutritia functionala, Aromaterapia, Terapia Florala Bach etc);

4. Medicina mintii si a corpului (Rugaciunea, Tai Chi, Qi Gong, Tehnica Imageriei, Meditatia, Meloterapia, Hipnoza, Bio-feedback-ul, Yoga etc);

5. Terapiile Manipulative (Chiropractica, Osteopatia, Shiatsu, Tuina, Masajul, Reflexologia etc).

Rata de raspuns a Medicinii integrative in preventia si tratamentul formelor incipiente de cancer (st 0-1-2) este net superioara medicinii alopate singure (studii relevate de Institutul National de Sanatate din SUA, de Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa din SUA si de Studiile EPIC din UE).

6. In tratarea bolilor oncologie, care este ordinea pe care o recomandati unui pacient diagnosticat oncologic: tratamentul clasic si/sau tratamentul alternativ?

Ordinea pe care o recomand este:

1. Consult oncologic. Diagnostic oncologic, Stadializarea Bolii, Diagnostic Histopatologic, Diagnostic Imunohistochimic.

2. Consult Medicina Integrativa. Recomandare investigatii suplimentare si complementare.

3. Diagnostic Energetic (Masuratori Electro si Termo Dermale, Imagistica Termografica, Masuratori de tip Dr. Voll si Ryodoraku, Masuratori de Biorezonanta Magnetica, Tehnica de Diagnostic si de Reechilibrare a Analizei Nelineare, Tehnica si Metoda Wegamed etc).

4. Recomandare „lifestyle” (schimbarea stilului de viata).
5. Recomandare tehnici de „Reechilibrare Energetica”.

6. Recomandare de administrare de Suplimente Nutritionale si/sau Fitoterapice si/ sau Ayurveda.

7. Consult nutritionist. Diete alcaline. Recomandare crenoterapie (ape terapeutice). Recomandare sucuri de fructe si legume.

8. Consult psihiatrie/ psihoterapie.

9. Consult medical Homeopatie.

10. Consult acupunctura medicala.

11. Aplicarea terapiilor alopate/ oncologice: interventia chirurgicala (radicala sau in scop paleativ), radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia, tratament paleativ si suportiv.

12. Aplicarea recomandarilor complementar/ alternative (4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 + Tehnici ale Medicinii Energetice + Oxigenare hiperbara).

Nota Bene: Dietele, Apele Alcaline si Tratamentul cu Fitoterapice si Suplimentele Nutritionale nu se aplica pe durata tratamentului chimio si radioterapic.

Tehnicile Medicinii Complementar/ Alternative se pot aplica singure la bolnavi cu risc major de cancer, cancer in stadiu „0” (in situ) pentru care nu exista recomandare de tratament oncologic sau cancere depasite terapeutic, sau la pacienti pe proprie raspundere, care nu doresc aplicarea terapiilor oncologice alopate.

7. Care sunt cele mai noi metode alternative de tratament in domeniul oncologiei?

Terapiile oncologice complementare de prima linie sunt: suplimentele nutritionale si fitoterapicele pentru care exista studii clinice, conform normativelor internationale, privind eficacitatea in supresia celulelor maligne, cresterea imunitatii, reechilibrare nutritionala, cresterea oxigenarii celulare etc. Terapii energetice (electromagnetice, laser si de bio-rezonanta etc) pentru care exista dovezi privind eficacitatea in reechilibrarea energetica, cresterea oxigenarii celulare, vasodilatatie periferica, relaxare psihica si musculara etc. Oxigenarea hiperbara. Diete si sucuri de inalta eficacitate nutritionala si biologica. Epigenetica.

8. La sfarsitul lunii noiembrie 2016 a avut loc Al V-lea Congres National de Medicina Integrativa. Ce elemente de noutate si care au fost concluziile acestui eveniment?

Sub titlul de RO-INMED 2016 s-a desfasurat in Bucuresti, intre 25 – 27 noiembrie

“Al 5-lea Congres National cu Participare Internationala de Medicina Integrativa”, un eveniment educational de exceptie care a grupat sub o sigla comuna majoritatea societatilor profesionale, a institutiilor de profil si a cercetatorilor, practicantilor si a celor interesati de domeniul medicinii complementare si alternative din Romania, la care se adauga lectori de exceptie din India, Italia, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Canada etc.

Evenimentul Educational cu titlul TEHNICI SI METODE ANTIIMBATRANIRE, DE REJUVENARE SI DE MENTINEREA SANATATII a fost organizat de Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa al Ministerului Sanatatii, in colaborare cu Societatea Romana de Acupunctura Medicala si Medicina Integrativa si Societatea Romana de Homeopatie si s-a desfasoara sub patronajul Academiei de Stiinte Medicale. Tematica congresului a fost din urmatoarele discipline:

Medicina Integrativa, Acupunctura, Homeopatia, Suplimentele Nutritionale, Remedii Fitoterapice, Ayurveda, Medicina Traditionala Extrem Orientala, Qiguong Medical, Medicina Energetica si Functionala, Oxigenoterapia Hiperbara, Dietele, Terapii Genetice, Nanotehnologii, Medicamente Anti-Ageing, Bataretea ca o boala, Dermato-Cosmetica, Cercetari legate de prelungirea duratei

medii de viata, Aspecte etice, morale si religioase privind tehnicile de prelungire a vietii. Epigenetica. Varia.

In cadrul precongresului 7 specialisti din India, recunoscuti international in domeniul homeopatiei au prezenta un program extrem de interesant si bogat in informatii utile pentru medicii care au competenta in homeopatie, dar si pentru alti specialisti interesati in domeniile abordate, privind managementul bolilor geriatrice, managementul bolii canceroase si al unor hemopatii maligne, al bolilor alergice si al unor boli dermatologice mediate imun, nanofarmacologia si homeopatia. In cadrul Congresului de Medicina Integrativa au fost prezintate 40 de lucrari din domeniile bio-energeticii, gerontologiei, biofizicii, acupuncturii, homeopatiei, api-fitoterapiei, gemoterapiei, suplimentelor nutritionale, laserterapiei, geneticii, microbiologiei, imunologiei, medicinii energetice, medicinii traditionale chineze, statisticii medicale etc.

Prin tematica aleasa si profesionalismul participantilor la acest congres credem ca intreg domeniul medicinii complementare, alternative si integrative din Romania va avea de castigat o experienta unica si o imbogatire a cunostiintelor generale si specifice fiecarui domeniu abordat.

Prof. Asociat Dr. Corneliu Moldovan

DIRECTOR GENERAL Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa

Presedintele Societatii Romane de Acupunctura Medicala si Medicina Integrativa, Vicepresedinte Comisia CMR pentru acupunctura, homeopatie si apifitoterapie, Secretar General al Comisiei Nationale – Medicina Complementara si Alternativa a Academiei de Stiinte Medicale din Romania; Vice presedinte Comisia Nationala pentru Medicina Alternativa si Antropologie a Ministerului Sanatatii

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. afla detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

X